"Şi voi puteţi ajunge jucători de naţională!" Ce trebuie să faci pentru a deveni un fotbalist de top
08.09.2014 05:36*Gicu Grozav, atacantul Petrolului şi al reprezentativei României, crede că dintre tinerii fotbalişti care participă la „Cupa Coca-Cola“ se pot ridica şi viitori „tricolori“
Grozav a participat şi el în liceu la astfel de competiţii
Atacantul crede că liceenii trebuie să facă, zilnic, mult sport
Ce te-a determinat să te orientezi către o carieră în fotbal?
Fotbalul este un fel de moştenire de familie, în cazul meu. Am început să joc la 6 ani, încurajat fiind de bunicul meu. Unchiul meu, Cornel Ţălnar, îmi vorbea zilnic despre fotbal şi a văzut în mine calităţile necesare pentru a continua pe acest drum. Probabil datorită faptului că am început să joc de mic, am ajuns să cred foarte mult în acest sport.
Cum era în şcoală, în liceu? Cât de des jucai fotbal pe atunci?
În liceu jucam foarte des. Am urmat Liceul Sportiv din Alba-Iulia şi am avut colegi pasionaţi de fotbal alături de care îmi făcea plăcere să particip la competiţii. Îmi aduc aminte că plăcerea de a juca, de a caştiga şi de a fi cel mai bun mă motivau mai mult decât premiile puse în joc. Nici acum, când joc la echipa de club şi la echipa naţională, nu mă gândesc la implicaţiile materiale, pentru că, înainte de toate, fac ceea ce îmi place cel mai mult - joc fotbal.
Care ar fi principalul sfat pe care l-ai da unui elev pasionat de fotbal?
Să se înscrie în acest tip de competiţii, să practice cât mai des fotbalul şi să fie activ. Să profite de orice şansă de a face sport. Excelentă iniţiativa Coca-Cola! Este nevoie de cât mai multe competiţii care să îi încurajeze pe tineri să facă mişcare. Eu am terminat liceul acum patru ani, dar cu siguranţă m-aş înscrie în Cupa Coca-Cola dacă aş avea ocazia, pentru că îmi este dor de zilele din liceu.
„O viaţă sportivă exemplară“
Există o reţetă/strategie pentru a avea succes în teren?
În primul rând, trebuie să ai o viaţă extrasportivă exemplară. Trebuie să fii atent la stilul de viaţă, să nu pierzi nopţile şi să respecţi un program de odihnă strict. De multe ori este nevoie şi de compromisuri; spre exemplu, atunci când prietenii mei ies în oraş, mă gândesc de două ori înainte de a merge cu ei, pentru că oboseala şi nopţile pierdute se pot vedea pe teren.
Cum influenţează stilul de viaţă performanţa în teren?
Este foarte important ca după antrenament să încerci să dormi câteva ore, pentru că odihna este necesară organismului, care trebuie să-şi revină după exerciţii. Este foarte importantă şi alimentaţia de zi cu zi, la fel şi hidratarea.
De ce este important ca tinerii să se implice în competiţii sportive?
Sportul îi ajută foarte mult în viaţa de zi cu zi: fac mişcare, se menţin sănătoşi, învaţă ce este spiritul de echipă şi cum să colaboreze cu colegii lor. Pe lângă asta, competiţiile sportive, aşa cum este şi Cupa Coca-Cola, le oferă o şansă reală de a se face remarcaţi şi de a transfoma pasiunea în carieră.
„Vă urmăreşte o ţară întreagă!“
Cum vezi demersul Coca-Cola în organizarea Cupei Coca-Cola
(care desemnează cea mai bună echipă de fotbal naţională la nivel de liceu)?
Îmi place foarte mult această acţiune. Iniţiativa Coca-Cola dă şansa tinerilor pasionaţi de fotbal să-şi arate calităţile, mai ales pentru că se desfăşoară la nivel naţional şi pot fi urmăriţi de o ţară întreagă. Mă bucură foarte mult să văd interes pentru fotbal şi sport în general din partea unui brand. Este foarte important ca tinerii să aibă oportunităţi cum este Cupa Coca-Cola.
Diferă fotbalul în sală de cel practicat in teren?
Am jucat mai mult fotbal de teren, dar de câte ori am ocazia, în vacanţe spre exemplu, joc şi în sală. Este diferenţă între cele două, în primul rând pentru că fotbalul de sală nu se joacă cu acelaşi număr de jucători. Apoi, se aleargă mai puţin pentru că terenul este de dimensiuni mai mici. Regulile de bază se aplică şi în sală, şi pe teren, iar esenţa sportului rămâne aceeaşi.
Anul acesta, ca şi anul trecut, s-au înscris în Cupa Coca-Cola şi echipele de fete. Ce sfaturi le-ai da?
Băieţii au mai multă forţă pe teren decât fetele. Îmi place să văd însă că fetele joacă fotbal, că au la dispoziţie oportunitatea de a se afirma, la rândul lor, în Cupa Coca-Cola, şi mă bucur că interesul pentru sport este din ce în ce mai mare, fie că vorbim de fete sau băieţi. Le doresc mult succes şi sper ca pe viitor să se înscrie într-un număr cât mai mare.
Este posibil ca din această competiţie să iasă un viitor coechipier de-ai voştri la echipa naţională?
Normal, de ce nu? Şi eu am participat în liceu la astfel de competiţii şi pot spune că, dacă se ţin de treabă şi sunt serioşi, cu siguranţă că pot fi pe viitor jucători care să facă parte din echipa naţională.
Cum ai convinge un elev de liceu să-şi înscrie echipa în competiţia Cupa Coca-Cola? Care ar fi argumentele?
Fotbalul este cel mai plăcut sport dintre toate. Sunt multe argumente pentru care să urmezi drumul fotbalului - poţi ajunge un fotbalist mare, să ai notorietate, dar unul dintre cele mai importante motive este că poţi ajunge un model pentru alţii.
Descrie fotbalul in trei cuvinte care ţi se par relevante.
Plăcere, bucurie imensă şi o viaţă frumoasă.
Lasă-ne un mesaj pentru cei care vor participa în competiţia Cupa Coca-Cola.
Le doresc mult succes! Să se antreneze şi să lupte pentru a câştiga această competiţie!
Lasă-ne un mesaj pentru suporterii/familiile jucătorilor din competiţia Cupa Coca-Cola!
Să fie alături de ei şi să îi încurajeze tot timpul.
———
Înapoi