Lectia de fotbal

08.09.2014 06:17

Lecția de fotbal

“Lecţia de fotbal” este o rubrică specială a blogului Ligii Economistului.  Vor fi publicate articole care prezintă fotbaliştilor interesaţi să-şi dezvolte jocul diferite idei tehnico-tactice.  Liga Economistului vrea să ajute jucătorii nu doar să facă mişcare, ci şi să îşi îmbunătăţească fotbalul.  La fel, şi echipele pot deveni mai organizate dacă încearcă să aplice unele dintre informaţiile prezentate la “Lecţia de fotbal”.  Transpunerea informaţiilor în practică rămâne la alegerea jucătorilor. Important este că ei pot acumula cunoştinţe despre sportul rege.

 

Viteza

 Cu toate că esenţa sa este aceeaşi, marcarea golului, fotbalul pe teren redus, jucat între echipe de cinci până la şapte oameni, se deosebeşte, în unele aspecte, de „fratele mai mare”, fotbalul în unsprezece.

 Minifotbalul solicită o viteză mai mare faţă de fotbalul în unsprezece, fie ea fizică sau mentală. Ţinând cont de dimensiunile reduse ale suprafeţei de joc, fotbalul în şapte se apropie mai mult de conceptul de fotbal total, deoarece toţi jucătorii de câmp ai unei echipe sunt solicitaţi mai des în joc, fotbaliştii ajungând adesea să facă ambele faze, atât atacul, cât şi apărarea.

Apoi, viteza influenţează demarcările. Cum spaţiile de pe teren sunt restrânse, jucătorii trebuie să se mişte cât mai repede, astfel încât să îşi găsească o poziţie liberă, nemarcată de adversar, unde să poată primi pasa de la coechipier. Iar, după ce a recepţionat balonul, jucătorul trebuie să îl paseze, la rândul său, cât mai repede: orice secundă pierdută cu mingea la picior îi permite unui oponent inteligent şi vigilent să împingă presingul înspre poarta la care vrea să marcheze.

 Pe lângă viteza fizică şi cea mentală, se mai poate face diferenţa între viteza activă şi cea reactivă.  Despre viteză activă se vorbeşte atunci când un jucător îşi atacă adversarul şi încearcă să îl depăşească, în timp ce viteza reactivă se referă, după cum îi spune şi numele, la reacţia jucătorului în momentul în care este atacat de către adversar.

 Pentru exemplificare, să ne imaginăm două situaţii:

 1. Jucătorul echipei X are posesia mingii şi îl atacă pe jucătorul echipei Y (atacul sau apărarea nu depind de posesia balonului, ci de iniţiativele echipelor, deci este posibil ca o echipă care posedă balonul să se afle în defensivă. Mai multe amănunte într-un articol viitor.). X atacă şi are viteză activă, Y se apără şi are viteză reactivă. Ambii jucători posedă viteză, dar cine va câştiga? Jucătorul cel mai rapid, cel mai iute.

 2. Mingea este a nimănui, iar jucătorul echipei X şi jucătorul echipei Y se întrec pentru a ajunge la ea. În acest caz, ambii jucători îşi pun în aplicare viteza activă. Va câştiga, din nou, cel mai iute dintre ei.

 Pentru a vă da seama de importanţa vitezei, trebuie să ştiţi că în futsalul profesionist, cele mai multe goluri se înscriu din interiorul suprafeţei de pedeapsă. Viteza este una dintre cele mai importante calităţi ale sportivului care joacă pe teren redus şi un „condiment” care face fotbalul (de orice fel) spectaculos şi, mai ales, neplictisitor.

 „Viteza jocului combinativ este un factor esenţial în meciurile de înalt nivel, unde spaţiul este la fel de important” (The Technician, Newsletter-ul UEFA pentru antrenori, numărul 43, august 2009)

 „Era vorba despre a produce viteza, a obţine viteza şi a organiza viteza – ca arhitectuta pe terenul de fotbal” (Barry Hulshoff –foto, rândul de sus, primul din stânga-, stoper la Ajax Amsterdam între 1966 şi 1977, triplu câştigător al Cupei Campionilor Europeni, despre importanţa vitezei în Fotbalul Total inventat la „lăncieri”)

Sursa foto: https://footbik.narod.ru/naz_sborn/izo/NETHERLANDS_1974_jpg.jpg

 

 

Finalizarea

 Finalizarea este un capitol la care cele mai multe echipe din Liga Economistului nu stau deloc prost, dovadă fiind cele peste şapte sute de goluri înscrise în primele două sezoane de ligă, precum şi în cupă. Loc de mai bine rămâne întotdeauna, atât pentru echipele mai eficiente, cât şi pentru cele mai puţin obişnuite cu bucuria golului.

 În videoclipul oferit de UEFA, Klaas Jan Huntelaar prezintă finalizarea.

 Când vine vorba despre a relua o minge centrată de pe o parte laterală, Huntelaar declară următaorele:

 „Când mingea este la aripă, îmi aleg poziţia corectă, mă uit unde este plasat fundaşul meu şi unde este mingea. Apoi, mă plasez în spatele fundaşului, aşa încât am posibilitatea de a veni în faţa lui sau de a rămâne acolo, în spate. Dacă eşti în spatele fundaşului, poţi alege ambele părţi, ceea ce este mai dificil de făcut dacă eşti în faţa lui”.

 Apoi, în general, pentru orice fel de finalizare, olandezul dă următoarele sfaturi:

„Mă uit la poziţia portarului, după care îmi aleg partea în care să şutez. Apoi, mă uit la minge şi mă concentrez să o lovesc cât mai bine, în centrul ei. Gândeşte-te unde vrei să plasezi mingea şi trimite-o acolo”.

 

Calitatea gazonului

Se apropie restartul Ligii Economistului. Primele meciuri din 2010 sunt programate în ultima sâmbătă din februarie şi, deşi vremea de afară pare mai frumoasă, zăpezile masive din această iarnă nu sunt tocmai îndepărtate în timp. 

 O discuţie despre calitatea suprafeţei de joc pentru meciurile unei competiţii care se joacă pe teren artificial, precum cel din spatele tribunei oficiale a stadionului Sportului Studenţesc, ar părea, la prima vedere, lipsită de sens. Însă, şi gazonul sintetic are hibele lui, mai ales când plouă sau când ninge. Un singur exemplu ar fi, pentru cei care îşi amintesc de sezonul trecut, etapa a cincea a Ligii Economistului 2008/09, disputată într-o zi înnorată şi ploiaosă. Gazoanele celor două terenuri din Parcul Crângaşi erau îmbibate de apă, unul mai mult ca celălalt. Atunci, dar şi cu alte ocazii, a fost ales terenul mai apropiat de blocurile de lângă parc, deoarece gazonul lui (chiar dacă artificial) avea o calitate mai bună. 

 Cu cât gazonul este mai prost (denivelări, bălţi etc.), cu atât el dezavantajează echipa care încearcă un joc fluent de pase. Şi ma incomod este când jucătorii vor să paseze rapid, dintr-o atingere, într-un tempo înalt. Să nu mai spunem că şi mişcarea fotbaliştilor este îngreunată. Mai întâi, viteza de deplasare a balonului trimis „pe jos” este determinată de calitatea gazonului pe care acesta „se mişcă”.  Ploaia poate face chiar şi gazonul artificial să fie mai alunecos, iar mingile să capete o viteză mai mare când sunt trimise “la sol”.  Apoi, mişcarea balonului influenţează controlul pe care jucătorul îl face mingii. 

 În cocncluzie, cu toate că joacă pe gazon sintetic, jucătorii unei echipe din Liga Economistului ar putea avea motive să ţină cont de condiţiile meteorologice şi de calitatea terenului în momentul în care îşi aleg stilul de joc. 

 „Pe gazon artificial se dezvoltă un joc total diferit faţă de cel de pe gazon natural. Mingile sar altfel, apar situaţii neobişnuite. Deoarece nu avem experienţă pe gazon sintetic, caut încă să aflu ce trebuie să facem pentru a ne organiza cât mai bine pe o astfel de suprafaţă” (Joachim Löw, selecţionerul Germaniei, înaintea meciului de calificare pentru CM cu Rusia, de pe 10 octombrie 2009, jucat pe suprafaţă artificială) 

 Surse foto: Teren (https://blog.asgoodasgrass.co.uk/userimg/img112-0large.jpg), Joachim Löw (https://farm4.static.flickr.com/3068/2595803559_c866cc146b.jpg

 

 

   

 Placerea de a juca fotbal

 Iata un clip care pe unii i-ar putea amuza, pe altii i-ar lasa reci, iar pe restul, ca si pe mine, i-ar emotiona. Intr-o tara devastata de conflicte politice si armate, Afghanistan, placerea de a juca fotbal supravietuieste. Liga Economistului are tot respectul pentru astfel de oameni.

  

 

  

Am adaugat clipul la “Lectia de fotbal”, pentru ca este, intr-adevar, o lectie de…dragoste pentru fotbal!  

   

Bicicleta şi schimbarea de direcţie  

Probabil că aţi văzut driblingul la Ronaldo, Ronaldinho, Robinho, Kaka, Zidane, Figo sau Cristiano Ronaldo. În română i se spune „bicicletă”, în engleză „step over”. În traducere aproximativă ar însemna „pas peste minge”.  

„Pentru a reuşi acest dribling, trebuie să  îţi păcăleşti adversarul făcând inversul a ceea ce el se aşteaptă să faci”, se spune în videoclipul oferit de UEFA, în care spaniolul Francisco Merida demonstrează cum trebuie executată această mişcare.

Înapoi